Régészet

Érdekes lelet Kínában

 

Elgondolkodtató lelet Kínából
Elgondolkodtató lelet Kínából

Egy kínai fejedelem sírját találták meg egy grandiózus temetőben a régészek Caojankban, Hujpej tartományban. Ezek a leletek a Tavasz és Ősz korszakából származnak, amire i. e. 770 – 476 között került sor. Többek között, egy magas rangú fejedelem sírját is megtalálták, akit 98 lóval és 28 szekérrel temettek el. Egy 33 méter hosszú és 4 méter széles sírba a szekereket és a lovakat külön temették el. Ez a sír már önmagában is számos érdekes információt tartalmaz, hiszen a korábban megtalált hasonló sírok esetében a kocsikat felállítva temették el, ebben az esetben pedig darabokban találtak meg őket a régészek.

 

A kínai lelőhelyen egy másik érdekes sírt is találtak a szakemberek, amibe 98 lovat temettek el. Ezeket egymás mellé, kettesével helyezték el, minden jel szerint feláldozták őket, azt követően temették el őket ezekbe a rendkívül hosszú sírgödrökbe. Ebben a korszakban még a Csouk uralkodtak, azonban ekkor már csak névleges volt a hatalmuk minden jel szerint, hiszen leginkább a fejedelmek vezették a különböző területeket, akik tulajdonképpen a király vazallusai voltak. Ebben az időszakban feudális rendszer uralkodott, amiben számos kis állam létezett egymás mellett, némelyikük rendkívül kicsi volt.

 

Ez az érdekes lelet-együttes is valamelyik ilyen fejedelem nevéhez köthető, a régészek valószínűsítései szerint. Az eltemetett fejedelem gazdagságát az is jól jelzi, hogy abban a korban nagy volt a szekerek jelentősége, mellette nagyon drágák is voltak. Ennyi szekeret pedig, mint amennyi az eltemetett személy sírmellékletét képezi, kizárólag olyanok engedhettek meg maguknak, akik hatalmas katonai és politikai erővel rendelkeztek.

Print Friendly, PDF & Email