Egészség

Kérdések a fogprotézis kapcsán

Fogprotézis

A részleges foghiányt már olyan precíz módszerekkel lehet pótolni, hogy sem a páciens nem érzékeli, sem pedig a kívülállók nem mondják meg, hogy nem saját fogról van szó. Ha a teljes fogsor hiányzik, akkor a helyzet egy kicsit bonyolultabb. Ilyenkor fogprotézis segítségével oldható meg a probléma, amitől azonban ódzkodnak az emberek, hiszen nem egy fix pótlásról van szó, hanem egy elég méretes és kivehető, mozgatható eszközről.

A legtöbben attól félnek, hogy a fogprotézis viselése kényelmetlen lesz és a rágás pedig fájdalmat fog okozni. Azonban, ha ez a fogászati eszköz megfelelően készül el és profi szakemberek vesznek részt a munkában, akkor ez nem történhet meg. A fogprotézis tökéletesen kell passzoljon a megmaradt fogakhoz és az állkapocshoz is, így a kezdeti kellemetlenségektől eltekintve, amiket okoz, hogy egy idegen tárgy kerül a szájba, nem szabad semmilyen rossz érzés kísérje a használatát.

Ehhez a fogorvos többször is mintát vesz és a fogtechnikussal közösen ez alapján alkotják meg az ideális műfogsort. Még akkor is készül minta mindkét állkapocsról, ha csak alsó vagy csak felső fogprotézis szükségeltetik, hiszen a precíz végeredményhez két fogsor megfelelő illeszkedése is szükséges. Ami még kérdéseket vet fel a fogpótlás előtt állókban, azok a kivehető fogsor árak, ugyanis sokaknak ezen múlik, hogy tudják-e vállalni ezt a fogászati beavatkozást.

A kivehető fogsor árak esetében azt kell tudni, hogy elsősorban az határozza meg, hogy alsó-felső protézis készül vagy csak az egyik. Továbbá az is meghatározó tényező, hogy milyen anyagból lesz a műfogsor. A végső összegen az is emelhet, ha előzetes kezelésekre van szükség, húzásra, tömésre, esetleg műtétre, tehát ezeket is feltétlenül bele kell kalkulálni, ha valaki nemcsak előhúz a zsebéből több tízezres, esetenként százezres nagyságrendű pénzkötegeket. Valamint a kivehető fogsor árak az alapján is változhatnak, hogy hány fog kell kialakításra kerüljön, vagyis hogy van-e saját fog, ami az új fogsor részét kell képezze vagy nincs.

Print Friendly, PDF & Email