Régészet

A legrégebbi Biblia újabb darabjára bukkantak

A Biblia kézirat egyik darabja
A Biblia kézirat egyik darabja

A Biblia a legek könyvének tekinthető, ezért nem véletlen, hogy a tudósok, a kutatók milyen mértékű munkát fektettek ennek felkutatására, megértésére. Nemrégiben pedig arról is hallhattunk, hogy egy újabb értékes darabkája került elő, a legrégebbi kézírással megírt eredeti Bibliának. A nagy felfedezést Nikolas Sarris görög Ph-D hallgató és restaurátor tette meg, aki egészen véletlenül bukkant rá a kéziratra.

A csaknem 30 éves fiatal kutató, egy egyiptomi kolostorban talált rá a híres pergamenre, amikor a kódexről készült különböző fényképeket tanulmányozta a helyszínen. Az értékes találmányt egy sokkal későbbi kódex külső borítójára helyezve fedezte fel, ami gondosan el volt helyezve a keménykötés alatt. Egy igencsak gyakori eljárásnak tekinthető, hogy az ilyen híres leleteket ily módon próbálják megőrizni, hiszen a keménykötésnek köszönhetően, a pergamen tökéletesen védetté válik. Ezért nem is véletlen, hogy sok ehhez hasonló híres pergament is így találnak meg a kutatók, gondoljunk csak a legrégebbi magyar nyelvemlékünkre is.

A kódex, azaz a legkorábbi Biblia kéziratai, igencsak teljesnek mondhatóak, hiszen az egész Újszövetség, illetve az Ószövetség majdnem fele is kiválóan megmaradt az idők folyamán. Azt viszont soha nem tudhatjuk, hogy a tudósok, felfedezők mikor bukkannak újabb darabkákra, amelyeknek köszönhetően, a Biblia kézirata is teljesebbé válhat majd. A kutatók azonban dolgoznak a Kódex összeállításán és digitalizálásán, hogy a találmányokat megőrizhessék az emberiség számára.