Webáruház

A télikert régen és most

A télikert régen és most
A télikert napjainkban

A városi élet egyre inkább jellemző a társadalmunkra, hiszen rengetegen élnek monumentális városokban, olyan helyeken ahol a népsűrűség nagyon magas. Ennek egyik hatása az, hogy rengetegen vágynak természet-közeli helyen lakni, olyan területen, ahol sok a növény. Ennek egyik módja, ha egy télikert megépíttetésével teremtjük meg a növényvilág közelségét.

Ez az egyik oka, amiért érdemes a megépítésén gondolkodni, hiszen az ember alapvetően hosszú évezredeken keresztül a természet közelében, azzal összhangban élte a mindennapjait. Csak az utóbbi évtizedek hozták magukkal a betondzsungelek közötti életmódot. Sokan a lelkük mélyén érzik, hogy valójában sokszor kellemetlen a zajos, fogalmas sztrádák és tízemeletes házak között az élet.

A természet közelségének van egy megnyugtató hangulata, amit egy télikert képes visszaadni. Azért is remek konstrukció egy ilyen építmény, mivel olyan kialakítással rendelkezik, amiben a növényzet és az ember is kiválóan érzi magát. Ezzel az egyedülálló összhanggal egyedülálló helyiség jön létre. Abban az esetben is érvényes ez a megállapítás, ha a télikert nem tartalmaz növényzetet, hanem a körülötte lévő növényzetre nyílik remek kilátás.

Ebben az esetben is érvényesül a természetközelség, hiszen az átlátszó, üvegfelületek lehetővé teszik ezt. Természetesen a télikert térhódítása nem most kezdődött, inkább azt lehetne elmondani, hogy a XXI. század egyre inkább igényteremtő közeget hoz létre, de a közkedveltsége már a 19. század végén is megfigyelhető volt. Ebben az időszakban fedezték fel, hogy az akkor még inkább díszes és színes üveggel borított terek nemcsak az emberek számára kellemes, hanem a növények számára is.

Tehát, ezzel közkedvelt közösségi terekké váltak ezek a helyiségek. A rengeteg növény és napfény, akár a hangulatjavító hatása miatt is közkedvelt szobája lehet az otthonának, relaxációs helyszínné válhat. Lehetséges, hogy sokaknak egy különálló házrészként jelenik meg a képzeletükben egy télikert, pedig a legtöbb esetben szerves részét képezi manapság a lakóépületnek. A jól funkcionáló télikert részévé válik az otthon hangulatának és stílusának.