Webáruház

Apró újítások iRobot Roomba robotporszívó modelljeinél

iRobot Roomba robotporszívó
iRobot Roomba robotporszívó

Az iRobot porszívómodelljeit összevetve azt lehet mondani, hogy nem a forradalmi újítások jellemzik a fejlődést, hanem a részletek csiszolása, finomítása. De lehet úgy is nézni a dolgot, hogy ami jó, azon minek változtatni? Az iRobot Roomba robotporszívó pedig méltán mondható etalonnak ezen a területen.

Ez a készülék nem tartozik a kis robotok sorába, de nem is csak vákuummal támogatott seprésre képes. Az iRobot Roomba robotporszívó orrán a burkolat benyomható, ezáltal a robot érzékeli ha nekiütközik valaminek. A hagyományos porszívókhoz hasonlóan, egy nagy megnyomható gomb indítja és állítja meg a készüléket.

Programozható is az iRobot Roomba robotporszívó, 4 változó feladatokat ellátó gomb segítségével, de ezekkel lehet közvetlenül a dokkolóba is küldeni vagy spot takarításra utasítani a gépet. Más robotporszívóktól eltérően, az iRobot nem támogatja az otthoni szoftverfrissítést, a felhajtható fogantyú alatt levő speciális csatlakozóhoz sem mellékelnek kábelt.

A készülék orránál levő kis torony a távirányító, a dokkoló és a virtuális fal jeleit veszi. Az iRobot Roomba robotporszívó jellegzetessége, hogy a porszívó motor a portartályba kap helyet. A tartály szívónyílás felőli oldala lehajtható, így könnyebb kipucolni a felporszívózott koszt, mint korábban. A motor a doboz oldalába bújik meg és az áramellátását a tartály két szélén levő érintkezőn keresztül biztosított.

Ennek az egybe építésnek van előnye, de hátránya is, ugyanis más típusokkal ellentétben, itt szóba sem jöhet a portartály csap alatti kiöblítése. A robot alján levő két nagy kerék az akadályon való áthajtásnál kiemelkedik, hogy ilyenkor is kellő tapadást biztosítson.

Az orrban levő bolygókerék csak a megtámasztásról gondoskodik és fehér-fekete mintázatával követhetővé teszi a sebességet. A szegélyekből, sarkakból egy oldalkefe söpri ki a koszt, a két meghajtó kerék közötti tisztító modullal pedig összegyűjti és felszívja a robot. Érdekesség a iRobot Roomba robotporszívó legújabb modelljénél, hogy a kefés hengereket gumihengerre cserélték.