Termelés

Az ősi, illetve a modern papírgyártásról

 

A papírgyártás folyamata
A papírgyártás folyamata

Bizonyára mindenki számára egyértelmű, hogy az ősi papírgyártás kézzel készített munka eredményét képezte. Az elkészítés során alkalmazott, felhasznált növényi rostokat, többek között a kendert, illetve a lent darabokra zúzták, ezt követően pedig alaposan vízbe áztatták. A beáztatott növényi rostot pép állagúvá alakították, ami rendkívül könnyedén formálhatóvá, alakíthatóvá vált. A víztelenítés céljából ezt a készítményt szűrőszitákra helyezték majd alaposan összepréselték. Fokozatos szárítás után végül pedig papírt nyertek belőle.

Az idők folyamán persze ez az eljárás egyre inkább modernizálódott, napjainkban pedig új és igencsak korszerű technológiát alkalmaznak ezen a területen is. Ami nem is véletlen, hiszen a papírhasználat mennyisége is jelentősen megnövekedett az utóbbi évtizedekben, így az őskori módszer nem túl kifizetődő eredményeket hozna. Az idők folyamán mindemellett igyekeztek olyan alapanyagokat találni, amelyek olcsóbbnak bizonyultak, illetve a feldolgozásuk is könnyebb. A modernkorban a papírgyártás során felhasznált legnépszerűbb alapanyagnak a fa tekinthető, amit igencsak körülményes munka segítségével formálnak meg és alakítanak papírrá.

Azonban a művelet gépesítésének köszönhetően biztosított a papírnak a gyártása, ami képes kielégíteni napjaink társadalmának szükségleteit a papírigényre vonatkozóan. Láthatjuk, hogy a modernkori gépek milyen kifinomult minőségű papír előállítására képesek, így joggal jelenthetjük ki, hogy az emberi tudomány a papírgyártás tekintetében rendkívül színvonalas és magas fokú.