Régészet

Először Szardínián termesztettek sárgadinnyét Európában

Új megvilágításban a sárgadinnye
Új megvilágításban a sárgadinnye

Időszámításunk előtti második évezredből találtak Szardínia szigetén dinnyemagokat, amelyek a legkorábbiak a Földközi-tenger medencéjéből. A sárgadinnye magokat a Szardínia nyugati partján megtalálható Sa Osa nevű helység egy bronzkori kútja őrizte meg kifogástalan állapotban. Az eddig ismert leletek alapján, a régészék és más szakemberek azt feltételezték, hogy először a görögök, valamint a Közel-keleti népek termesztették ezt a növényt, azonban ez az elmélet megdőlni látszik.

 

Úgy tűnik, hogy a Földközi-tenger északi partján élő ősi népek ebben a szempontban megelőzték úgy a görögöket, mint a keleti népeket, hiszen a jelek szerint, sokkal korábban termesztették ezt a növényt. A C14 alapú kormeghatározás által, viszonylag pontosan meg lehet határozni bármilyen tárgy korát, mivel ebben a folyamatban a szénizotópok vizsgálatával tudnak pontosan datálni. A vizsgálat eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy ezek a legkorábbi Európában talált sárgadinnye magok, hiszen az időszámításunk előtt 1310-1120 közötti időszakra datálták a magokat.

 

A Cagliari egyetem régész-biológiai kutatócsoportja találta meg ezt az érdekes lelet-együttest, amiben sok más magot is találtak. Azon a területen a Nuraghe nevű kultúra élt az i. e. 2. évezredtől egészen a 2. századig. A nevüket az érdekes nuraghe tornyokról kapták, amelyek kör alakúak és több ezer ilyen fennmaradt az utókorra. Sokat elárul a kultúráról a rengeteg jó állapotban megmaradt emlék, amelyeket a számos kútban fedeznek fel folyamatosan a szakemberek az általuk lakott területen.