Régészet

Fontos lelet a híres Epheszoszból

 

Rendkívül érdekes lelet Epheszoszból
Rendkívül érdekes lelet Epheszoszból

Osztrák régészek folytatnak ásatásokat az ókor egyik fontos városában, Epheszoszban (Törökország, mai nevén Efes), ahol nemrég rendkívül fontos tárgyat találtak. Az aprócska, vízilófogból készült szobrocska Artemisz istennőt ábrázolja, ami egy hihetetlenül érdekes lelet. Az Artemisz-templom az ókori világ hét csodája között szerepelt, ennek maradványaiból került elő ez a nagyszabású lelet is. Több tényező miatt is nevezhetjük jelentősnek ezt az érdekes leletet, először is az anyag miatt, hiszen a görög művészet esetében – főként ebben az időszakban – ritkán használták a vízilófogat ilyen célra.

 

Művészeti értéke is jelentős, hiszen a dédelikus stílus jegyeit viseli magán, amelyet az időszámításunk előtti 7. században kezdtek el használni Krétán, majd onnan terjedt tovább más területekre. Amiatt is rendkívüli ez a szobortöredék, mert ilyen korai időszakból nem ismertünk még semmiféle epheszoszi Artemisz- ábrázolást, csak a későbbi korszakokból. A mindenki által jól ismert, többmellű megjelenítést csak a hellenisztikus kortól, vagyis az i. e. II. századtól kezdték el használni a művészek.

 

Ebben a hatalmas régészeti projektben évente húsz ország vesz részt és kb. 250 szakember. Már 1895 óta végeznek a régészek ásatásokat Epheszoszban az Osztrák Régészeti Intézet vezetésével, a város romjaiból számtalan érdekes lelet került már ki, többek között több száz antik falfestmény, valamint a híres függő házak darabjai. Ez az újabb lelet ismét a középkor középéig virágzó településre vonja a szakemberek figyelmét.