Ősszel a kertekben megkezdődik a betakarítás ideje, de nemcsak a zöldségeket és takarmánynövényeket gyűjtik össze a gazdák, hanem a gyümölcsöket is. Egy részét elteszik télire, frissen vagy kompótnak, a többiből lekvár lesz.
Ami már nem fogyasztható, az pedig megy a cefrébe és pálinka készül belőle. Az ágyas pálinka is nagy jelentőséggel bír, a hagyományos kisüsti mellett. Az utóbbi évtizedekben ugyanis jelentősen megnőtt a népszerűsége ennek az ízesített italnak.
Tulajdonképpen ez is egyszerű kisüsti, annyi különbséggel, hogy a lepárlás után nem palackozzák rögtön, hanem néhány hónapig hagyják gyümölcságyon érlelni. A gyümölcs kiválasztása nagyon egyszerű. Olyan gyümölcsöket használnak az érlelés során, amiből az italt főzték.
Így az ágyas pálinka még jobban átveszi a különböző gyümölcsök jellegzetességeit. Színe és aromája is intenzívebb lesz, mint az egyszerű kisüstié, ezért igen kedvelt az ínyencek körében. Minőségi ágyas pálinka vásárolható az italboltokban, de házilag is elkészíthető, ha van alapanyag.