Régészet

Nemek szerinti munkamegosztás lehetett a neandervölgyieknél

Nemek szerinti munkamegosztás
Nemek szerinti munkamegosztás

Spanyol szakemberek a neandervölgyieket kutatták és arra a következésre jutottak, hogy néhány munka esetében nemek szerint volt a munkamegosztás, vagyis jól meghatározott szereppel rendelkeztek a nők és a férfiak. A szakemberek a Spanyol Tudományos Kutatási Főtanács keretein belül dolgozhattak, az eredményeket pedig a Journal of Human Evolution hasábjain ismertették.

 

A Spanyolországból, Belgiumból és Franciaországból származó 19 egyed 99 metsző- és szemfogát vizsgálták meg, amelyek alapján azt vették észre, hogy a női fogak barázdáinak mintázata megegyezik a férfiakéval, azonban mégis vannak eltérések. A rágófelszíni barázdák egyértelműen utalhatnak a nemek közötti munkamegosztásra. Azt fedezték fel a régészek és más kutatók, hogy ezek a barázdák a felnőtt nők esetében hosszabbak, mint a férfiaknál, emiatt arra következtettek, hogy a munka amit végeztek, más volt. A fogzománc esetében is különbségeket fedeztek fel a nemek között, a felnőtt férfiak esetében sokkal több kopást figyelhettek meg a dentinen, valamint a zománcon a felső fogaknál, a nők esetében pedig ez a kopás az alsó fogsoron volt megfigyelhető.

 

Azt még pontosan nem tudják, hogy milyen tevékenységek miatt jött létre a fogazaton ez a különbség. A modern vadászó-gyűjtögető társadalmakhoz hasonlítják ezeket az őskori közösségeket a szerzők, amelyekben a nők feleltek a szőrmék és a más ruházati elemek elkészítéséért, a kőeszközök elkészítése és javítása pedig a férfiak feladatkörébe tartozott, így itt is jól megfigyelhető ez a fajta munkamegosztás.