Régészet

Rendkívüli lelet Nagygécen

 

Lelet a nagygéci templomban
Lelet a nagygéci templomban

Egyre több időkapszula kerül elő a múltból, amiből érdekes és hasznos információkra derül fény, nem volt ez másképp a Tisza-Szamos közötti településen sem, ahol egy nagy jelentőséggel bíró érdekesség került elő. A nagygéci lelet a templom karzatából került elő és 1941-ben helyezték el oda, a felújítás folyamán. Ebben a kapszulában egy olyan levelet találtak meg, amit az utókor számára címeztek. A templomot nagymértékben megrongálta az 1970-es árvíz, a levélben foglalt információk pedig segítenek visszaállítani több részletet is az eredeti állapotba.

 

A Megmaradás temploma nevű felújítási program keretén belül bontották el a karzatot, akkor találták meg az üvegcsét, amiben a levél volt. A templom kb. hétszáz éves és sok részlet ismeretlen még számunkra. A nagyszabású program része az eredeti állapotok visszaállítása mellett a kutatás is, az olyan részletek ismertetése, amit jelenleg még nem ismerünk. A szentélyt már megtalálták néhány héttel ezelőtt, azonban a karzattal kapcsolatban csak kérdőjelek álltak fent egészen a jelentős lelet előbukkanásáig.

 

Minden jel szerint Várkonyi Szilágyi Imre lelkipásztor helyezte el az időkapszulát 1941-ben, amikor átépítették a karzatot. A levélből kiderül, hogy pontosan ki ajándékozta a harmóniumot, hogy a karzathoz egy kiugrót is toldottak, valamint az is, hogy pontosan ki vállalta és mennyiért az építési és festési munkálatokat, sőt, még az is, hogy milyen települések lakosai adományaiból gyűlt össze a pénz a munkálatokra. A lelet legjelentősebb része, hogy kiderül a karzat pontos formája és színe, aminek alapján pontosan el lehet végezni a rekonstrukciós munkálatokat.