Napelem

A napelem sokrétű felhasználása

Napelem háztetőn

Mostanában nagyon sokszor vetődik fel a környezetvédelem kapcsán a „zöld energia“ kifejezés“. Itt lenne az ideje, hogy a világ országaiban felismerjék, milyen kiaknázatlan lehetőségeket rejt a napelem használata.

Talán az egyik legjobb példa erre a Tesla elektromos autókat gyártó cég, ahol a szükséges energia nagy részét napelemek biztosítják. Nincs károsanyag-kibocsátás és a karbantartás is rendkívül egyszerű.

Tulajdonképpen csak arra kell ügyelni, hogy a lehető legtisztábbak legyenek a panelek, mert csak ebben az esetben fognak maximális hatékonysággal üzemelni. Ha belepi a por, illetve a különféle szennyeződések, akkor visszaeshet a napelem hatékonysága.

Egy város energiaszükségletét könnyedén kielégít a megfelelő méretű naperőmű. Akár a közvilágítást is meg lehet oldani ezzel a módszerrel, ami gazdasági szempontból rendkívül pozitív hatással van a kiadásokra nézve. A napelem fantasztikus technológiáját először az űrkutatásban alkalmazták, azonban mára már jelen van a mindennapjainkban, csupán ki kell használni a kínálkozó lehetőséget.