Régészet

A vikingek divatban is jeleskedtek – 1. rész

A vikingekkel kapcsolatban sok a tévhit
A vikingekkel kapcsolatban sok a tévhit

A viking néppel kapcsolatban rengeteg tévhit terjeng még ma is, azonban számos igaznak hitt dologról derül ki, hogy csak egy tévhit. A tisztálkodás terén is rengeteg téves információról beszélnek az emberek, például arról, hogy ápolatlanok voltak, azonban ennél akarva sem tévedhetnénk nagyobbat. Tudományos berkekben senki nem hiszi, hogy szarvasagancsos sisakokat hordtak a vikingek, mint ahogyan az a 19. században elterjedt a köztudatban (és sajnos még ma is túl sokan gondolják ezt), de az öltözködéssel és tisztálkodással kapcsolatban is sokan hisznek téves információknak.

 

Sokan terjesztették már a középkorban is azt a tévhitet, hogy a viking nép ápolatlan és koszos, azonban a rengeteg régészeti lelet ennek pontosan az ellenkezőjét mutatja. Hatalmas mennyiségű tisztálkodási eszközt tártak fel a régészek, mint például szemöldökcsipeszt, fésűt, körömtisztítót, vagy éppen fogpiszkálót, ezek mind azt mutatják, hogy mennyire tévhitben él sok ember. A krónikák arról is beszámolnak, hogy fésülködtek azok, akik ehhez a népcsoporthoz tartoztak, sűrűn cseréltek ruhát, a hajuk valamint a szakálluk állapotára pedig nagyon odafigyeltek mindig.

 

A tisztálkodási szokásokról mindent elmond, hogy minden szombaton fürödtek, ami nagyon jónak mondható figyelembe véve, hogy a középkorban csak az arabok tisztálkodtak többet ennél. Európában például, a keresztény országokban sokkal kevesebb alkalommal fürödtek, mint a viking nép, mégis ők voltak leginkább azok, akik a tévhiteket kezdték el terjeszteni az északiakról. Természetesen ez a furcsa és érthetetlen, európaitól különböző hitrendszer miatt történt, hiszen ez teljes mértékben kiismerhetetlenné és furcsává tette a vikingeket a keresztény emberek számára.