Régészet

A vikingek divatban is jeleskedtek – 2. rész

A vikingeknél jelen volt a "divat"
A vikingeknél jelen volt a „divat”

A vikingek az általánosan elterjedt ábrázolásokkal ellentétben különösen rajongtak a luxuscikkekért, kedvelték a színes ruházatot, amelyek között is leginkább a kék és vörös színeket részesítették előnyben. A világ minden részén irigységgel figyelték az északi nép textíliáit, ékszereit és változatos, érdekes és kényelmes ruházati cikkeit. Nem beszélhetünk természetesen ugyanolyan divatról a vikingek korában, mint manapság, ám egy bizonyos formája jelen volt abban a korszakban is, még ha nem is úgy, hogy minden évben lecserélték a ruhakészletüket, ahogyan ma teszik sokan.

A koppenhágai Nemzeti Múzeum szakértője, Ulla Mannering szerint, a viking népnek különböző öltözködési tendenciái és trendjei voltak, ami bátran nevezhető divatnak a mai felfogás szerint. Érthető módon, a korai világban a divat nem változott annyira gyorsan mint a jelenlegi, óriási mértékben felgyorsult világban. Nem dobták ki a régi ruhákat, hanem a változás azt jelentette, hogy folyamatosan próbáltak ki új és érdekes színeket, díszítéséket, ahogyan ruhakölteményeket, amelyek egyre inkább átvették a szerepet a viking ruhatárban.

A ruházati emlékek leginkább a tehetősebb északiak sírjából maradtak ránk, így a szakember szerint el kell ismerni, hogy ezek a jellemzők a tehetősebbek kapcsán mondhatóak el, hiszen a szegényebb körülmények között élő viking családok ruházatával kapcsolatban sokkal kevesebb emlék maradt ránk. Ezek a jellemzők így leginkább a legfontosabb társadalmi csoport szimbólumai lehettek, így a divat változása is teljesen más jelentőséggel bírt, mint napjainkban.