Egészség

Három pontos inzulinrezisztencia vizsgálat

Inzulinrezisztencia kezelése

Aggódik, hogy Ön is áldozatául esett modern kor egyik népbetegségének, az inzulinrezisztenciának? Az inzulinrezisztencia kezelése alapos munkát igényel. Alapvetően a cukoranyagcsere betegsége, lappangó természetének köszönhetően azonban több betegség kialakulását is maga után vonhatja. Az IR nincs tekintettel se korra, se nemre, egyaránt jelentkezik nőknél, férfiaknál és gyermekeknél is.

A tünetek igen változatosak lehetnek, amelyeket sokszor más betegségek következményének tekintik, ezért sok esetben a betegek nem is mennek el kivizsgálásra. A tünetek között szerepelhet az elhízás, főleg a has környékén, további jel lehet a meddőség, a száraz bőr, a fáradékonyság és a fertőzések gyakori előfordulása is.

Ezek persze nem feltétlenül jelentkeznek, illetve nem egyszerre, de ha tünetmentes is a probléma, vagy nem okoz zavaró szimptómákat, az inzulinrezisztencia kezelése nem egy elhanyagolható feladat. Az egészséges és változatos étrend és a mozgás az egyik alappillére a kezelésnek. Az inzulinrezisztenciások étrendje nem sokban különbözik a cukorbetegekétől.

Az IR-ben szenvedők esetében is érdemes odafigyelni a fehér lisztet és cukrot tartalmazó ételekre, ezek túlzott mértékű fogyasztása nem ajánlott. Egy inzulinrezisztencia vizsgálat könnyedén kimutatja, hogy valóban e betegségben szenved vagy sem. Fontos kideríteni mi okozza a zavaró tüneteket, hiszen további betegségek kialakulását is eredményezheti.

Kutatások szerint, az inzulinrezisztencia továbbfejlődése a cukorbetegségen kívül, a szívinfarktushoz, a sztrókhoz, de még a daganatos betegségek megjelenéséhez is vezethet. Az inzulinrezisztencia vizsgálat igen egyszerű, a kivizsgálandó személynek mindössze egy pohár cukros vizet kell meginnia.

A vizsgálatot reggel végzik el, éhgyomorra. Fontos, hogy előző este nem szabad túlságosan megterhelni a gyomrot, ezért a nehéz étel szigorúan tilos, azonban a koplalás sem ajánlott. Legkésőbb este hétkor történhet egy könnyű vacsora elfogyasztása. Ezután következik a vérvétel, amit három alkalommal végeznek el.