Régészet

Hírhedt kalóz kincseit találták meg

Érdekes kalózkincsekre bukkantak
Érdekes kalózkincsekre bukkantak

William Kidd egy híres kalóz volt a 17. században, akinek kincsei homályba vesztek, így a kincsvadászok egyik legkeresettebb célpontjai voltak hosszú időn keresztül. Most úgy tűnik, hogy megtalálták a kincsek egy jelentős részét. Amerikai kutatók állítják, hogy most megtalálták Madagaszkár partjainál a skót kalóz eltűnt kincseit, Billy Clifford volt az expedícióvezető, aki közölte nemrég, hogy William Kidd egykori hajójának, az Adventure Gallery roncsai között egy 50 kg nyomó ezüstrudat találtak.

 

Maga Clifford hozta fel ezt a hatalmas ezüstrudat egy dokumentumfilmes csoport felvételei alatt, ezt átadta a parton Madagaszkár elnökének. Ezt az érdekes kincset katonai őrizet alá helyezték, az átadási ceremónián többek között a brit valamint az amerikai nagykövet is részt vett. William Kiddről érdemes tudni, hogy kapitány volt, aki a brit hatóságoknak dolgozott, kalózokat üldözött a világ különböző tengerein. Ezért is annyira érdekes, hogy rablóvá vált pandúrból, hiszen ő maga is kalóz lett egy idő után. Ezt követően elfogták, majd felakasztották a brit hatóságok.

 

Nem került elő azóta sem a zsákmányának legnagyobb része, amiatt akkora szenzáció a mostani régészeti lelet. Az UNESCO bírálta Clifford módszereit, hiszen az amerikai kincsvadász annak ellenére, hogy értékes leleteket hozott a felszínre, megrongálta a tenger alatti régészeti helyszínt, ami nagyban megnehezíti a szakemberek későbbi munkáját. A forgatócsoport közvetlenül avatkozott be egy régészeti feltárásba, ami természetesen nem volt szakszerű, így rengetegek kárt is okoztak.