isiász
Szolgáltatás

Mitől alakulhat ki az isiász?

Érdemes tudni, hogy az emberi test leghosszabb idegéről van szó, ami a csípő tájékán lép ki a medencéből és fut le a combokba. Erről a Gyógytornászom weboldalán olvashatsz bővebben. Az isiász sokféle okból alakulhat ki, így nem meglepő, hogy egy gyakori, fájdalmas állapotként tartják számon világszerte.

Az egyik legjellemzőbb kiváltó oka a gerincidegek nyomása vagy irritációja. A hátterében továbbá állhat a gerincoszlop elváltozása is, például csigolyaferdülés vagy porckorongsérv. Az isiász kialakulását elősegíthetik a hirtelen mozdulatok, a túlzott terhelés vagy emelés. A nehéz tárgyak mozgatása hanyag testtartás mellett semmiképpen nem ajánlott, amennyiben el szeretné kerülni ezt a fájdalmas állapotot!

Ezen kívül a mozgásszegény életmód, az elhízás és az egészségtelen életvitel is hozzájárulhat a megjelenéséhez. Bizonyos betegségek és állapotok is növelhetik a kockázatát. Ilyen például a cukorbetegség, a gerincoszlop fertőzései, a daganatok és a gerincvelővel kapcsolatos problémák.

Az isiász tünetei

A tünetek változatosak lehetnek, viszont általánosságban elmondható, hogy az erős fájdalmak a hát alsó részétől indulnak ki, majd a lábakba és lábfejekbe sugároznak. A panaszok súlyossága és jellege nagy mértékben függ az érintett idegek elhelyezkedésétől. A legjellemzőbb tünet az éles vagy tompa fájdalom.

Gyakran az egyik lábon erősebben érezhető és általában fokozódik a hirtelen mozgások vagy hajlítások hatására. Ezen kívül zsibbadás és bizsergés is jelentkezhet az idegek nyomása vagy irritációja miatt. Előfordulhat, hogy az isiász gyengeséget okoz a végtagokban, ami jelentősen megnehezíti a járást és az állást. Az érzékenység változásai is a tünetek közé sorolhatók.

Jelentkezhet például érzéketlenség vagy túlzott érzékenység a hát alsó részén, esetleg a lábakban. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a tünetek egyénenként változhatnak. Egyes emberek csupán minimális fájdalmat tapasztalnak, míg mások korlátozott mozgékonyságot élhetnek át. Amennyiben az érintett panaszok közül bármelyiket is észleli, azonnal forduljon orvoshoz!

Az isiász kezelése

Sokféle módon történhet attól függően, hogy az állapot súlyossága, az okok és az egyedi igények milyenek. A kezelés általában több lépésből áll. Az orvos minden esetben az egyéni eset alapján állítja össze a terápiás tervet. A vizsgálat alkalmával megállapítja a panaszok pontos okát és mértékét.

Miután meghatározta azt, hogy mi áll az isiász megjelenésének a hátterében, személyre szabott kezelést ír elő. A terápiás terv többnyire kombinált módszereket foglal magába. Az orvos a legtöbb esetben fájdalomcsillapító gyógyszereket ír fel a tünetek enyhítése céljából. Ezek a készítmények csökkentik a fájdalmat, a gyulladást és lehetővé teszik azt, hogy a beteg könnyebben mozogjon.

A gyógytorna szintén fontos szerepet játszik a regenerálódásban. A fizioterápia, illetve a gyógytorna gyakorlatok segítenek erősíteni az izmokat, javítani a mozgékonyságot és csillapítani a fájdalmat. Néha a szakember injekciókat is javasol az isiász kezelésére. Néhány beteg előnyben részesíti az alternatív terápiákat, például az akupunktúrát vagy a masszázst.