Régészet

Rendkívül érdekes régészeti lelet Nyugat-Magyarországon

 

Érdekes régészeti lelet, egy hypocaustum-rendszer
Érdekes régészeti lelet, egy hypocaustum-rendszer

Eddig is ismertünk politikai szempontból jelentős római kori városokat Magyarországon, mint például Aquincum, ami a jelenlegi főváros alatt helyezkedett el. Jelenleg azonban egy újabb érdekes régészeti lelet ismerhető meg a nyugati országrészből. A Komárom-Almásfüzitő árvízvédelmi projekt keretén belül Borhy László folytatta az ásatásokat Brigetio nevű római katonavárosban.

 

Jelentősége vetekszik akár Aquincuméval, akár Vindobonáéval (a mai Bécs elődje), ez leginkább annak köszönhető, hogy nem építették be a város legnagyobb részét, így minden jel szerint épségben állhat a légiós tábor (castra), valamint a civil település (vicus), valamint a katonaváros rengeteg épülete is. Erre az érdekes régészeti leletre jellemző, hogy rendkívül jó minőségű művészeti tárgyakat használtak, amelyek nemcsak Pannónia provincia, hanem az egész Birodalom szempontjából hatalmas jelentőséggel bírnak. Feltártak többek között falfestményeket, de emellett bronz-, valamint kőszobrokat is.

 

Több száz cserép és tégla is része az érdekes régészeti leletnek, amelyek el vannak látva a táborban állomásozó katonák légióinak pecsétjével, ami szintén rendkívül nagy jelentőséggel bír. Azonban a legérdekesebb felfedezés mindenképp a hatalmas fürdőkomplexummal kapcsolatos, amely 800 négyzetméteren terül el, hiszen Brigetio városából eddig egyáltalán nem ismertek fürdőépületet. Rengeteg ép padló rész maradt fent, ahogyan freskók is. Ahogy a legtöbb fürdőben, úgy Brigetioban is padlófűtést használtak, ezt többek között a több, mint 150 előkerült hypocaustum-oszlop bizonyítja, amelyek a padlószint megemelésében játszanak szerepet, ezek a hihetetlenül érdekes régészeti lelet kategóriájába tartoznak.